Blynai! Blynai! Ir dar kartą blynai!


Nėra ko ir tikėtis, kad tokią dieną kalba bus apie ką nors kitą... Tai ir nesitikėkit! Visi viską žino apie Užgavėnes, todėl nepasakosiu pasakų ir eisiu tiesiai prie reikalo :)

Šiemetiniai mano blynai labai tradiciniai, tokie kaip ir kiekvienais metais, bet man jie patinka. O svarbiausia, kad jie patinka ne tik man - net ir tiems, kurie nemėgsta blynų ir makaronų ;) Taigi, keletas mano blynų receptų Jūsų dėmesiui.

Pirmiausia, lietiniai.



Gaminame tešlą:

Į dubenį dedame tiek kaupinų šaukštų miltų, kiek norime gauti blynų (čia apytiksliai, priklauso nuo keptuvės ir šaukšto dydžio ir pan.). Beriame i miltus žiupsnelį druskos ir pilame šiek tiek vandens, tiek, kad galima būtų maišyti ir gerai ištrinti tešlą, kad neliktų gumuliukų. Kai tešla gerai išmaišyta, pilti šiek tiek pieno, nors galima apsieiti ir be jo. Kuo daugiau pilama pieno, tuo minkštesnė tešla, todėl blynai gali labiau plyšti vyniojant įdarą. O dabar apie kiaušinius - iki 10 šaukštų miltų, reikia vieno kiaušinio, virš 10 šaukštų - dviejų ir t.t. Gerai išmaišius tešlą, ją reikia skiesti vandeniu iki tinkamo skystumo, kurį labai sunku nusakyti. Kaip ten bebūtų, tešla turi būti skysta - pavadinkim tai geros, riebios grietinėlės skystumu :) Dar į tešlą reikėtų įmaišyti kokius 3-4 šaukštus (čia aišku priklauso nuo gaminamo tešlos kiekio) aliejaus. Va taip paprastai gaminama lietinių tešla :)

Tai va, prisikepam gerą krūvą lietinių tam skirtoje ar šiaip tefloninėje keptuvėje be jokio ten aliejaus ar pan. O tada pats metas ruošti įdarus...



Lietiniai yra tuo nuostabūs, kad vynioti ten galima ką tik netingi :) Čia bus keletas iš my favorite.

  1. Su sūriu ir kumpiu. Šito įdaro paslaptis ir esmė yra teisingas kumpis. Galima naudoti ir dešreles arba virtą dešrą, bet kumpis suteikia geresnį skonį. Mano kasdieniniai blynai būna su dešrelėm, o šventiniai su kumpiu :) Sūris turėtų būti fermentinis ir tiek.
  2. Su feta sūriu ir pomidorais - šitie mano mėgstamiausi, nes aš juos sugalvojau! Tiesiog į lietinį dedama šiek tiek feta tipo sūrio, griežinėlis pomidoro ir blynas sulankstomas. Sūrio padauginti nepatariu, nes būna per sūru ir per aitru, o pomidoras turėtų būti kietokas ir neištižęs.
  3. Su špinatais ir varške. Šitas įdaras gaminamas truputį ilgiau, bet jis to vertas. Taigi, išverdame špinatus pasūdytame vandenyje. Keptuvėje ant sviesto pakepiname smulkinto česnako, kol gražiai pagelsta. Sudedame nukoštus špinatus, gerai išmaišome. Į keptuvę dedame varškės arba tarkuoto varškės sūrio. Gerai sumaišome įdarą, dar įberiam druskos, jei reikia. Štai ir viskas.
Kitas receptas šiemet įgavo naują formą - įsigijau čirvinių blynų kepyklą :) Nors iki šiol šie blynai puikiai kepė paprastoje keptuvėje (be riebalų!).

Saldūs blynai:
  • 2-3 kiaušiniai,
  • 3 šaukštai cukraus,
  • apie 400ml pieno,
  • 50g tirpinto sviesto,
  • šaukštelis kepimo miltelių (nebūtinai),
  • miltų tiek, kad tešla būtų grietinės tirštumo.
Sumaišom visus produktus, jei reikia įpilame daugiau pieno arba įdedame daugiau miltų. Tada kepam blynukus. Šitie blynukai valgomi vieni, su mėgstama uogiene arba šokoladiniu padažu ;)



Ir aš visai nesigailiu šito vėlyvo post'o, kuris kažkam gali pasirodyti esąs "po laiko", nes Užgavėnės bus ir kitais metais, o blynai yra labai geras maistas bet kuriuo metų laiku!


2009 vasaris