Užtepėlis


Originaliai šis patiekalas yra vadinamas pikantiška mišraine, bet patobulinus konsistenciją mūsuose jis įgijo ir naują "užtepėlio" pavadinimą. Kaip nesunku susiprasti, toks pavadinimas buvo duotas todėl, kad šią mišrainę pasidarė patogiau ant ko nors tepti, negu valgyti šaukštais :) juolab, kad nekažkiek jos taip ir suvalgysi - truputį biski sotu būtų :)

Nuostabioji pusė čia yra ta, kad užtepėlis yra nuostabus greitų pusryčių ar tai bet kokio snack'o, o taip pat tikėtų ar netikėtų svečių užkišimo priemonė :) be to užtepėlis gali puikiai papuošti stalą, sudėtas į sluokniuotos tešlos krepšelius. Paruošimas taip pat neužtrunka itin ilgai ir yra daugiau nei paprastas, o paruoštą užtepėlį dar kurį laiką galima sandėliuoti, šaldytuve aišku :) Žodžiu visokeriopai apsimokantis reikalas :)



Kol kas geriausia užfiksuota proporcija tokia:

250g fermentinio sūrio,

5 kietai virti kiaušiniai,

3-5 skiltelės česnako (priklausomai nuo norimo gauti aštrumo, bet persistengti nereikėtų),

~3 šaukštus majonezo.

Sūrį ir kiaušinius sutarkuoti smulkia tarka (tokia kur būna skirta virtoms bulvėms). Sutrinti česnakus ir sudėti į masę. Pridėti majonezo ir gerai išmaišyti, kad gautųsi tepama masė. Galima dar įdėti šiek tiek kmynų.

O vat dabar reiktų papasakoti apie galimus patiekimo būdus. Užtepėlį skanu tepti ant skruditos duonos, duoniukų ir panašių reikalų, ir valgyti su džiovintomis slyvomis arba datulėmis. Taip pat užtepėlį galima tepti ant batono, uždėti riekelę pomidoro ir truputį pakepti orkaitėje, kol išsilydys sūris ir batonas apskrus.



Tai nu ir va :) Toks paprastas reikalas... Turbūt jau laikas galvoti apie skiltį "Vyras virtuvėje" :)


2009 gruodis